Și-ți spun doar ție o poveste. Una transmisă de cei ce au umbrit acest pământ înainte de noi și care au înțeles cât e de frumos să trăiești simplu. Povestea Salamului i s-a spus și tot așa am păstrat-o și noi pentru tine astăzi.

Se spune că undeva departe, într-un sat pitoresc din lumea nouă, trăia un făuritor meșteșugar de-al gustului românesc. Un artizan de amintire de la bunica și un povestitor în toată regula. Avea acesta un sanctuar al lucrurilor simple unde a dat viață și grai pur moldovenesc unor 10 omuleți, mici de tot și simpatici cu personalități și preocupări diferite. Ca să nu mai fie singur și să împartă plăcerile și bucuriile vieții cu cineva. Și așa s-a născut taina salamurilor și poftele dincolo de ele. 10 salamuri pline de personalitate, curaj și strașnic de răzlețe cu poftă de viață, după cum începe:


Salamul de Vară Uscat
– vesel, dar ușor uscățiv din fire de la razele UV care tot îl prind când stă la soare fără protecție solară.

 


Salamul Popular – plin de energie și pregătit să te învârtă într-o horă de arome și să-ți cuvânteze un banc despre viața la țară.

 


Salamul de Porc – prieten cu necuvântătoarele, de-l găsești mereu în hambar rezemat de o căpiță cu fân, citind în taină Ferma Animalelor, ușor indignat pe alocuri.

 


Salamul cu Șuncă
– aventurier din obișnuință stă mereu lângă livadă sau care mai de care legume și, spune el, că se potrivește cu orice de aici, pentru că șunca e întotdeauna un match bun.

 


Salamul Sandwich
– e mereu în contradicție cu salamul cu șuncă, cum că el e mai potrivit, că el e mai gustos și e treaba lui să se gândească dacă cu salată sau cu roșii proaspete.

 


Salamul de Vară
– gata de plecare cu rucsacul ce-i atârnă în spate și-i mijlocește trupul cu un început de cocoașă, dar lui nu-i pare să-i pese. E mai frumoasă călătoria!

 


Salamul Siret
– ici la vale, ici la deal, își găsește cursul prin alte gospodării ca să vadă el dacă-i treabă gătită după cum l-a învățat pe el maestru artizan.

 


Salamul Casei
– și ce îi mai place lui confortul, zbârnâiala și lumina TV-ului cât e ziua și noaptea de lungă. Învelit într-un halat, tare bună e viața și tare pică bine!

 


Salamul Vânătoresc
– unde-i pericol, hop și el cu vitejia și cu pușca din dotare, nu care cumva să-i scape ceva.

 


Salamul Franțuzesc Uscat
– Quelqu’un a dit „croissant” ? Cunoscător al gusturilor rafinate și sofisticate, greu îl scoți din ale lui și mereu trebuie să-i dai crezare. Credem că e un soi de parizian pierdut pe meleaguri străine.

Oricât de diferiți ar fi ei, se înțelegeau atât bine, iar prin alte locuri erau cunoscuți drept cei 10 negri mititei, doar că în povestea asta au rămas cu toții în viață și bucură și alți oameni astăzi. Pentru că artizanul nostru i-a lăsat să-și spună propriile povești de prin vitrinele satelor și orașelor și să încânte oamenii la micul dejun. Că știu ele ce fac, mai bine decât oricine. Iar Povestea Salamului se tot scrie și astăzi…